Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα απο το φαρμακείο της Φύσης !


Πώς συνδέεται η διατροφή με το ανοσοποιητικό; 


Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων. 





Ποια συστατικά δυναμώνουν τον οργανισμό; 
Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι: 


Βιταµίνη Α

 Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τιςγλυκοπατάτες, τα βερίκοκα


Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ

 Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα. 


Βιταµίνη C

 Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, τομπρόκολο, οι ντομάτες


Βιταµίνη Ε


 Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια


Μαγνήσιο


 Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, ταγαλακτοκομικά, τον τόνο


Σελήνιο


Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.


Σίδηρος

 Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, χαρουπόμελο, φραγκοστάφυλα, σταφύλια, μούρα .

Ψευδάργυρος


 Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας


ω-3 λιπαρά οξέα 

Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς


Υπάρχουν άλλες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό; 
Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα. Το κρεμμύδι, για παράδειγμα, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων. Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε «καλά» μικρόβια (προβιοτικά), όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. Τέλος, οι ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι συνιστούν να προτιμάμε το λευκό από το κόκκινο κρέας.


E;άν τρώω τις τροφές που αναφέρονται παραπάνω θα είμαι ασφαλής; 

Οι βιταμίνες και οι τροφές που αναφέρονται παραπάνω δεν δρουν μεμονωμένα. Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, που θα περιλαμβάνει καθημερινά φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες(π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 


Να πάρω βιταμίνη C για να μην αρρωστήσω; 

Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, που οφείλεται στο ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά. Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη. 


Υπάρχει και διατροφή που ρίχνει την άμυνα; 

Χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί το γιατί, η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων στη διάρκειας μιας ίωσης φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εξίσου αρνητική είναι καιη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να μας αποδυναμώσει και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επίσης, δίαιτες πλούσιες σε λίπος φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι, τέλος, και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Έτσι, όσοι ακολουθούν διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας (παχύσαρκα άτομα φαίνεται να εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις μολύνσεις. 



Παντελέων Βασιλιάννα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
v_panteleon @yahoo.gr
6979745030

Και το δέρμα χρεάζεται την τροφή του..!

Όσα θαυματουργά συστατικά κι αν κρύβει η επιστήμη της δερματολογίας στα εργαστήριά της.. στην πραγματικότητα η φροντίδα του δέρματος είναι πολύ πιο απλή και ανέξοδη απ’ ό,τι πιστεύουμε, πάρτε μια γεύση απο τροφές που θα χαρίσουν υγεία στο δέρμα σας !



Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής!Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος.
Για να δουμε λοιπόν ..ποιές είναι μερικές απο εκείνες τις τροφές που βοηθούν το δέρμα μας ;

Νερό
Αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.

Φρούτα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος
Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής.
Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ομορφιάς.

Πράσινο τσάι
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό.

Ντομάτα
Έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

Σολομός
Περιέχει ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και άρα μειώνει τις λεπτές γραμμές και προστατεύει από τη δημιουργία ραγάδων.

Ελαιόλαδο
Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι ένα τρόφιμο που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.

Λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό.

Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα
Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, λειαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Τυρί cottage
Ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, λόγω ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου που περιέχει, του σελήνιου. Το σελήνιο χρειάζεται στον οργανισμό μας σε πολύ μικρές ποσότητες και μαζί με τη βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης έχει αντικαρκινική δράση και μειώνει την πιτυρίδα.

Αβοκάντο
Πλούσιο σε βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο ‘άθραυστο’. Επίσης περιέχει το 27% των ημερήσιων αναγκών μας σε νιασίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνει το δέρμα. Ακόμα μειώνει τις πανάδες.

Ρόδι
Όταν τοποθετηθεί τοπικά, αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και επιταχύνει την επούλωση από τραύματα.

Αγριοκέρασα
Είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Εσπεριδοειδή
Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι νεανικό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες.

Μύρτιλα
Η νούμερο 1 αντιγηραντική τροφή, λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει.

Άπαχο κρέας και πουλερικά
Αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό, χωρίς να επιβαρύνουν με ‘κακά’ λιπαρά. Η πρωτεΐνη, ως κύριο δομικό υλικό του οργανισμού, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και να βοηθά στην επούλωση των πληγών. Ένα άλλο συστατικό που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα και ενισχύει την καλή υγεία της επιδερμίδας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος προάγει την κυτταρική ανάπλαση και ανανέωση. Επίσης βελτιώνει τις επιδερμίδες με ακμή.

Αυγά
Η πρώτης ποιότητας πρωτεΐνη που διαθέτουν, αναπλάθει τα κύτταρα και τα προστατεύει από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Επίσης περιέχουν βιοτίνη, που προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση.

Όσπρια
Μία ακόμα πλούσια πηγή πρωτεϊνών, τα όσπρια αναπλάθουν τα κύτταρα το δέρματος.

Μάνγκο
Πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία σε κυτταρικό επίπεδο διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος.

Προϊόντα σόγιας
Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η σόγια είναι αποτελεσματική στο να συσφίγγει το χαλαρό δέρμα.

Συνένζυμο Q10
Βρίσκεται σε μικροποσότητες στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας. Έχει αντιγηραντική και συσφικτική δράση.
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες ενδέχεται να εμφανίσουν περισσότερες ρυτίδες. Επίσης τα αλκοολούχα ποτά και η καφεΐνη είναι διουρητικά και αφυδατώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τη γήρανση. Ο μεγαλύτερος όμως εχθρός του δέρματος είναι το κάπνισμα, επειδή ενισχύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο γερνάει το δέρμα.

Παντελέων Βασιλιάννα 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
v_panteleon@yahoo.gr
6979745030


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο πρωταθλητής των χειμωνιάτικων λαχανικών !



Μήπως μιλάμε για τον πρωταθλητή των χειμωνιάτικων λαχανικών ,αφού φροντίζει την καρδιά .. Προφυλάσσει από τον καρκίνο .. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.. Προστατεύει το στομάχι !!
Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του. 


Φροντίζει την καρδιά 
Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Προφυλάσσει από τον καρκίνο 
Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis». 

Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.


Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού 
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων - δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry». 

Προστατεύει το στομάχι 
Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. 

Ωφελεί τα μάτια 
Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. 

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών! 
Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα. 

Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα 
Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατ

Παντελέων Βασιλιάννα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
v_panteleon@yahoo.gr
6979745030