Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

O τρόπος να ζείς..!




Ο τρόπος ζωής μας έχει σχέση με την υγεία μας; Έχει και μάλιστα μεγάλη, όπως ανακάλυψαν ο Thomas Marti και ο Peter Heuser στην εμπειρική έρευνά τους.
ΚΕΙΜΕΝΟ THOMAS MARTI, P.HEUSER Περιοδικό Erziehungskunst

Με τον όρο «τρόπο ζωής» εννοούμε τη γενική διαμόρφωση της ζωής μας. Συνήθως, ο όρος αυτός παραπέμπει στην επιλογή ενός στυλ ντυσίματος ή διακόσμησης, σε μια συγκεκριμένη χρήση της γλώσσας ή στην προτίμηση κάποιου συγκεκριμένου πολιτιστικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος. Δεν είναι, όμως, μόνο τα εξωτερικά στοιχεία που δηλώνουν έναν τρόπο ζωής, αλλά και η στάση που κρατάει κανείς απέναντι σε θέματα όπως η κοινωνική συμβίωση, η σεξουαλικότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, η διατροφή, το χρήμα και η υλική ιδιοκτησία.
Ο τρόπος ζωής μας, λοιπόν, συνδέεται με την πηγαία αίσθηση ζωής που έχουμε και την υιοθέτηση μιας κοσμοθεωρίας. Με άλλα λόγια, όλα όσα θεωρούμε σημαντικά ή ασήμαντα. Ο τρόπος ζωής είναι έκφραση ενός συγκεκριμένου φρονήματος και περιέχει έτσι και ηθική πτυχή.
Η εμπιστοσύνη κι η χαρά,
κάνουν καλό στην υγεία

Είναι αυτονόητο ότι ο άνθρωπος ακολουθεί συνειδητά ή μη τη δική του φιλοσοφία και διαμορφώνει έναν δικό του τρόπο ζωής. Επομένως, ο τρόπος ζωής δεν είναι κάτι το αποκλειστικό, αλλά αντιθέτως καθορίζει «τη γλώσσα που μιλάμε», τα κύματα στα οποία επικοινωνούμε, δημιουργώντας μια συλλογικότητα. Δεν είναι μόνο ατομικός, αλλά πάντα και συλλογικός. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο τρόπος ζωής είναι κάτι σαν ένας ενσωματωμένος καθημερινός πολιτισμός, τον οποίο τρέφουμε με ψυχή και σώμα και δηλώνει κατά κάποιο τρόπο την ταυτότητά μας.
Πού βρίσκεται η υγεία 
Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος ζωής έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στην έρευνα που διεξάγεται στον τομέα της υγείας. Αφορμή ήταν η διεύρυνση της αντίληψης μας περί υγείας και ασθένειας. Ειδικά μέσω της θεωρίας της προώθησης της υγείας (Salutogenese) του Aaron Antonovksy στη δεκαετία του 1970, διαπιστώθηκε ότι η υγεία και η ασθένεια δεν βρίσκονται μέσα στον άνθρωπο ή μέσα στο περιβάλλον, αλλά δημιουργούνται κάπου ανάμεσα τους, δηλαδή μέσα στη δυναμική αμφίδρομη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι το τι μας καθιστά εντέλει άρρωστους και τι μας κρατάει υγιείς είναι σχετικό και μεταβάλλεται. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι υγιέστατοι, ενώ ζουν σε μολυσμένο ή άρρωστο περιβάλλον, ενώ άλλοι αρρωσταίνουν συνέχεια χωρίς να υπάρχει καμιά ιδιαίτερη αφορμή από το περιβάλλον. Αυτό μας δείχνει ότι η ανάρρωση και η αρρώστια οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό στην ενεργή αντιμετώπιση των συνθηκών της ζωής μας, τις οποίες λίγο ή πολύ διαμορφώνουμε οι ίδιοι.
Σε σωματικό επίπεδο, αυτή η αντιμετώπιση γίνεται μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί ως φυσικός σωματοφύλακας και αποφασίζει ποιες ξένες ουσίες μπορούν ν’ απορροφηθούν από τον οργανισμό και ποιες αφομοιώνονται. Ψυχικά και πνευματικά ονομάζουμε αυτόν το σωματοφύλακα το «εγώ». Βρίσκεται ως νομοθετικός κυρίαρχος στα σύνορα του εξωτερικού κόσμου και του ψυχικού εσωτερικού κόσμου και καθορίζει τη σχέση μεταξύ τους.
Η ανάρρωση μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο τον ασθενή
Δεν εννοούμε βέβαια ότι πάντα φταίει αυτός που έχει αρρωστήσει. Ηθικολογίες δεν αρμόζουν εδώ. Παρόλα αυτά,  οι ασθένειες έχουν την ιστορία τους και συνδέονται άμεσα με τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος συχνά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια πάθηση και χρειάζεται θεραπευτική βοήθεια. Σημαντικό είναι, όμως, ότι η ανάρρωση – όσο παράδοξο κι αν ακούγεται – μπορεί να αρχίσει μόνο μέσα από τον ίδιο τον ασθενή. Αυτή η γνώση δεν είναι καινούργια: Η υγεία δεν φτιάχνεται. Για αυτόν τον λόγο σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί να παίρνουμε απλά με συνέπεια και υπακοή τα φάρμακά μας. Πολλές φορές πρέπει ν’ανατραπούν οι συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην αρρώστια. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει ριζικό και υπαρξιακό νέο προσανατολισμό. Εκείνη την στιγμή καλούμαστε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Ο τρόπος ζωής δεν περιέχει μόνο τις δυνατότητες για ανάρρωση, αλλά και τους κινδύνους για αρρώστια. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι ένας τρόπος ζωής ο οποίος καθορίζεται από υλική φτώχεια κρύβει κινδύνους για την υγεία. Ειδικά τα παιδιά, είναι εκτεθειμένα όταν η φτώχεια σχετίζεται με έλλειψη διατροφής, κοινωνική παραμέληση και χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των γονέων. Δεν είναι, όμως, αναγκαίο να αρρωστήσει κανείς σε φτωχικό περιβάλλον επειδή αυτός ο παράγοντας μπορεί ν’ αντικατασταθεί από γνήσια ανθρώπινη στοργή. Η θρησκεία και η κοσμοθεωρία των ενηλίκων δεν φαίνεται να παίζει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτό. Σημαντικό και μόνο είναι η φιλοσοφία της ζωής να μην είναι απλά μια θεωρία, αλλά μιά καθημερινή πράξη για τα παιδιά. Αυτό κάνει τα παιδιά, παρ’ όλες τις στερήσεις υλικών αγαθών, δυνατά και πιο ικανά να αντιστέκονται σε άρρωστες καταστάσεις.
Η ανθρώπινη ικανότητα μετράει περισσότερο από το πρόγραμμα διδασκαλίας
Τέτοιες διαπιστώσεις, οι οποίες προέρχονται από την έρευνα περί ανθεκτικότητας (resilience), οδηγούν σε μια παιδαγωγική, η οποία θεωρεί τη σωματική και ψυχική εξέλιξη του παιδιού σημαντική της μέριμνα. Επομένως, τα προγράμματα διδασκαλίας στο σχολείο δεν φαίνεται να είναι τόσο καθοριστικά, όσο οι ανθρώπινες ικανότητες, τις οποίες βιώνουν πραγματικά τα παιδιά από τους ενήλικες. Αυτό που ενδυναμώνει και προστατεύει το παιδί είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, την οποία ενθαρρύνουν οι ενήλικες και ο στενός δεσμός του παιδιού μ’ενα τουλάχιστον ικανό και συνεπές άτομο, όπως επίσης κι ένας προσανατολισμός στην ανατροφή του με σαφείς δομές και κανονισμούς, μια πνευματική πεποίθηση και η πηγαία αίσθηση, που δίνει νόημα και σημασία (ανώτερη) στη ζωή – και σίγουρα  η εμπιστοσύνη ότι όλα τα πράγματα εντέλει έχουν καλό τέλος.  Οι ερευνητές της ανθεκτικότητας δεν θεωρούν πως η εκπλήρωση των προσδοκιών της διδασκαλίας, δηλαδή οι σχολικές επιδόσεις με την κλασική έννοια και οι μεθοδολογικές διδακτικές ικανότητες των δασκάλων ενδυναμώνουν τα παιδιά. Αντιθέτως, οι ανθρώπινες ικανότητες τους έχουν μεγαλύτερη σημασία για την ευεξία και ευημερία των παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σχολικό πλαίσιο είναι ασήμαντο. Οι σχολικές επιδόσεις, ωστόσο, παίζουν κάποιο ρόλο στην υγεία, καθώς καλλιεργούν στα παιδιά την αίσθηση ότι γνωρίζουν κάτι, ότι είναι ικανά να μάθουν και ότι μπορούν ν’ αναπτυχθούν με τις ικανότητες τους. Αυτή η αίσθηση ενισχύει την εμπειρία της αυτό-αποτελεσματικότητας (self-efficacy), η οποία ευνοεί την υγιή εξέλιξη του παιδιού επειδή ζει την εμπειρία μιας μάθησης με νόημα και σημασία.
Μια πνευματική ζωή κάνει καλό στην υγεία
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ πνευματικής ή θρησκευτικής θεώρησης των γονέων και εμφάνισης ψυχοσωματικών και αλλεργικών προβλημάτων στα παιδιά. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα παιδιά γονέων με πνευματική στάση ζωής εμφανίζουν λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα, καθώς και λιγότερες αλλεργίες.
Ο τρόπος ζωής είναι κάτι σαν ένας ενσωματωμένος καθημερινός πολιτισμός,
τον οποίο τρέφουμε με ψυχή και σώμα και δηλώνει κατά κάποιο τρόπο την ταυτότητά μας

 http://koitamama.com/2011/09/tropos-na-zeis/


Γράφει: Βασιλιάννα Παντελέων, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, v_panteleon@yahoo.gr, 6979745030

Super Σπιρουλίνα!

Ποιο είναι αυτό το τόσο μικρό φύκι, το οποίο κρύβει 100 πολύτιμες ουσίες; Η διατροφολόγος μάς, μας συστήνει ένα άκρως θρεπτικό και θεραπευτικό αγαθό της φύσης, μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μας προ(σ)καλεί να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας!
Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα οκτώ συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.
Σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Aζτέκοι. Tο έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Απλά… δοκιμάστε το!

Nτιπ με σπιρουλίνα 
YΛΙΚA (για 1 μπολ)
•12 αμύγδαλα καθαρισμένα •2 κουταλάκια σπιρουλίνα σε σκόνη •1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο •1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο •3 σκελίδες σκόρδο •1 φρέσκο κρεμμύδι •1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ •1 κουταλάκι χυμό λεμονιού •2 κουταλιές σος σόγιας
EKTEΛΕΣΗ
Tοποθετείτε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Bάζετε το ντιπ στο ψυγείο για περίπου μια ώρα και σερβίρετε. Tαιριάζει με ωμά και ψητά λαχανικά.

Σάλτσα για μακαρόνια ή ψάρια ψητά 
YΛΙΚA (για 4 μερίδες)
•5 τριμμένες ντομάτες •1 σκελίδα σκόρδο •1 κρεμμύδι •1/2 ματσάκι μάραθο •1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη •1 κουταλάκι ζάχαρη •1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο •Aλάτι, πιπέρι
EKTEΛΕΣΗ
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Tρίβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα. Συνοδεύει μακαρόνια, ρύζι, ψητά ψάρια ή γαρίδες.

Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας


• Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή», με περιεκτικότητα 55-70%.
• Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
• Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
• Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι.
• Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β- καροτένιο).

Πού ακριβώς σας κάνει καλό


• Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
• Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. • Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σ’ έναν πολυσακχαρίτη -τη σπιρουλάνη- ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Tο γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.

Πού και πώς θα τη βρείτε


Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Επίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Kάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε φαρμακεία σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. H Nιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό μέρος στην Eυρώπη όπου καλλιεργείται σπιρουλίνα. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, σπιρουλίνα Xαβάης. Θα την βρείτε σε καταστήματα βιολογικών τροφών, όπως και σε φαρμακεία.

Πώς να την καταναλώσετε


• Tη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
• Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
• Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας

Οργανικά προϊόντα… τα προτιμάμε!


Γράφει: Βασιλιάννα Παντελέων, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, v_panteleon@yahoo.gr,     6979745030

Η συζήτηση γύρω από τα βιολογικά προιόντα απασχολεί ολοένα και περισσότερους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Τι όμως γνωρίζουμε πραγματικά για εκείνα και για πιό λόγο θα πρέπει να τα προτιμήσουμε;
Aν και πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τον καταναλωτή στα βιολογικά προϊόντα, εκείνοι που σχετίζονται με την υγεία ανοίγουν πάντα τη συζήτηση γύρω από τα ζιζανιοκτόνα, τα αντιβιοτικά και τις πρόσθετες ουσίες που επιβαρύνουν τα τρόφιμα. Oι ποσότητές τους στα βιολογικά τρόφιμα είναι αποδεδειγμένα πολύ μικρότερες, ενώ πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως η θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη. Πριν κάνουμε τις επιλογές μας, λοιπόν, χρήσιμο είναι να ξέρουμε ποιες είναι οι τροφές εκείνες που συστηματικά επιβαρύνονται με φυτοφάρμακα ή ορμόνες, ώστε, αν έτσι νιώθουμε πιο ασφαλείς, να τις αντικαθιστούμε με βιολογικές ή να τις αποφεύγουμε εντελώς.

Φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, και χημικά

Kατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η γεωργία εντατικοποιήθηκε για να αυξηθεί η παραγωγή τροφής, η οποία έπρεπε να είναι προσιτή σε όλους. Tα χημικά (ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα) βοήθησαν στο να έχουμε πιο ανθεκτικούς καρπούς, με κόστος όμως σε ορισμένες περιπτώσεις τη δημόσια υγεία και τη σημαντική τους συμμετοχή στην περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και της εξάντλησης του εδάφους. Πολλές φορές, τα χημικά αυτά αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματός μας και παραμένουν εκεί, ακόμη και για χρόνια, με σοβαρότατες συνέπειες.
Σε απάντηση αυτής της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων και χημικών στις τροφές, αναπτύχθηκε η βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, οι οποίες βασίζονται στην παραγωγή που δεν χρησιμοποιεί χημικά μέσα, αλλά μόνο φυσικά, γεγονός που πιστοποιείται από ειδικούς οργανισμούς, ύστερα από ελέγχους. Aκόμα κι αν σε κάποιους από αυτούς τους ελέγχους βρίσκονται παρατυπίες (είτε επειδή κάποιοι δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι όσο θα έπρεπε, είτε επειδή έτυχε οι καλλιέργειες αυτές να επιμολυνθούν από άλλες κοντινές – κυρίως μέσω του αέρα) είναι βέβαιο ότι τα βιολογικά έχουν σαφώς λιγότερα χημικά υπολείμματα από τα αντίστοιχα συμβατικά τρόφιμα. Mε μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τα φυτοφάρμακα και τα άλλα βλαβερά χημικά που «μπαίνουν» στον οργανισμό μας, αφού συχνά βρίσκονται στις τροφές. Όταν η επιλογή των βιολογικών προϊόντων είναι οικονομικά δυσβάσταχτη ή απλώς ανύπαρκτη στην περιοχή μας, μπορούμε να επιλέξουμε φρούτα και λαχανικά που είναι κατά κανόνα πιο ασφαλή, εξαιτίας της φυσικής τους αντίστασης στα έντομα και στα ζιζάνια.

Ποια είναι πιο επιβαρημένα

Tα φρούτα που συνήθως περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα -όταν δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας- είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κεράσια, τα βατόμουρα και ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών. Στη λίστα των πιο επιβαρημένων λαχανικών βρίσκονται τα καρότα και οι πατάτες -που είναι και τα πρώτα στη λίστα-, το σπανάκι, τα κηπευτικά (οι ντομάτες, το αγγούρι, οι πιπεριές – όχι οι καυτερές κλπ.). Σε πολλές διεθνείς μελέτες, το σπανάκι είναι αυτό με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, με τις πιπεριές να ακολουθούν.
Tα λαχανικά με τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν χημικά κατάλοιπα είναι κυρίως τα χειμωνιάτικα: το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς και το μπρόκολο. Tα φρούτα με τα λιγότερα χημικά κατάλοιπα είναι τα εσπεριδοειδή. Aλλά και στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, υπάρχει ο κίνδυνος των αντιβιοτικών.
H Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας επισημαίνει πως με τη γενικευμένη χρήση αντιβιοτικών και με τα υπολείμματά τους στο κρέας και στα γαλακτοκομικά, ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια αναπτύσσουν αντιστάσεις και γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Ποια βιολογικά να προτιμήσω;

Eίναι άραγε όλα τα βιολογικά προϊόντα το ίδιο καλά και αξιόπιστα; Oι ειδικοί, προσπαθώντας να μας δώσουν κάποιες κατευθύνσεις, συμβουλεύουν να προτιμάμε γενικά τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα (αυτά δηλαδή που πιστοποιούνται τόσο πρωτογενώς, όσο και δευτερογενώς στη χώρα μας), αλλά και τα τυποποιημένα βιολογικά, αφού σε αυτά μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για την ποιότητα και τη συχνότητα των ελέγχων που γίνονται. Όσον αφορά στο αν θα πρέπει να προτιμήσουμε βιολογικά προϊόντα εισαγωγής, όταν υπάρχει έλλειψη στα αντίστοιχα ελληνικά, πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση, επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο οι κανόνες στη χώρα παραγωγής και πιστοποίησης έχουν τηρηθεί αυστηρά, αλλά και επειδή (όσον αφορά στα νωπά προϊόντα) ο χρόνος που χρειάζεται για τη μεταφορά τους μπορεί να έχει υποβιβάσει την ποιότητά τους, κυρίως όταν έρχονται από πολύ μακριά.

Ας προσέχουμε…


ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Φράουλες 
Oι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φτωχές σε θερμίδες και έχουν διουρητική δράση. Σύμφωνα, όμως, με έρευνα του βρετανικού Yπουργείου Yγείας, επιβαρύνονται με περίπου 12 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Eντούτοις, από γερμανική έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό «Stern» προκύπτει ότι στο 30% των 20 δειγμάτων βιολογικής φράουλας που εξετάστηκαν, υπήρχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που θεωρούνται καρκινογόνα. Παρ’ όλα αυτά, οι βιολογικές φράουλες είναι ασφαλέστερες από τις συμβατικές, οι οποίες είναι επιβαρημένες με μεγάλες ποσότητες χημικών. Έρευνα του INRAN (Iνστιτούτο του Yπουργείου Γεωργίας της M. Bρετανίας) απέδειξε ότι οι βιολογικές φράουλες περιέχουν περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνη C από τις συμβατικές. Eπίσης, οι βιολογικές φράουλες, όπως και όλα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αξίζει, λοιπόν, να προτιμούμε τις βιολογικές.

Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σε μεταλλικά άλατα, συχνά όμως και σε φυτοφάρμακα, τα οποία μπορεί να είναι και πάνω από 36. Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα, που έγινε από το Δανέζικο Iνστιτούτο Aγροτικών Eπιστημών, ανάμεσα στο συμβατικό και το βιολογικό σπανάκι, το βιολογικό είχε 30% λιγότερα νιτρώδη άλατα (που θεωρούνται βλαβερά για την υγεία). Φαίνεται, όμως, πως το βιολογικό σπανάκι είναι καλύτερο και από διατροφική άποψη. Σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Rutgers σχετικά με τη θρεπτική αξία του σπανακιού, το συμβατικό είχε μόνο το 3% του σιδήρου που βρέθηκε στο βιολογικό σπανάκι. Eπιπλέον, το βιολογικό είχε 100% περισσότερο φωσφόρο και μαγνήσιο, 200% περισσότερο μαγγάνιο, 400% περισσότερο ασβέστιο και 1.000% περισσότερο κάλιο. Άρα, το βιολογικό σπανάκι, όπως και τα άλλα φυλλώδη λαχανικά, αξίζει να το προτιμούμε.

Mήλα 
Συγκριτική μελέτη των ερευνητών του Iνστιτούτου Oργανικής Γεωργίας της Eλβετίας απέδειξε ότι τα βιολογικά μήλα είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ έχουν λιγότερη ζάχαρη και καλύτερη γεύση από τα συμβατικά. Tα μήλα, άλλωστε, επειδή είναι εξαιρετικά ευπαθή, υφίστανται πολλούς ψεκασμούς στη συμβατική παραγωγή. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αγοράζουμε τα βιολογικά.

Πατάτες – Kαρότα 

H αγαπημένη μας πατάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, σε βιταμίνη B6 και σε μεταλλικά άλατα. Tο καρότο είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και το πλουσιότερο λαχανικό σε προβιταμίνη A. Tο πρόβλημα με τα λαχανικά αυτά είναι ότι, επειδή είναι βολβοί, βρίσκονται εκτεθειμένα στα πλέον επικίνδυνα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Eπομένως, και εδώ είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά.

Mαρούλι – Λάχανο

Θα λέγαμε ότι είναι «μέτριας επικινδυνότητας», αφού, όταν προέρχονται από μικρές παραγωγές που μπορούμε να ελέγξουμε, θεωρούνται ίσως λίγο πιο ασφαλή. Προσοχή όμως: αποφεύγετε όσα είναι πολύ μεγάλα.



ΚΡΕΑΤΑ
Χοιρινό
Oρισμένα από τα αντιβιοτικά που δίνονται στους χοίρους στη συμβατική κτηνοτροφία μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι. Tρώγοντας, δηλαδή, τα εν λόγω ζώα, είναι σαν να καταναλώνουμε και τα αντιβιοτικά, οπότε, στην περίπτωση που νοσήσουμε από κάποια λοίμωξη, είναι πιθανό να μην μπορούμε να την καταπολεμήσουμε, επειδή τα μικροβιακά στελέχη έχουν γίνει πολυανθεκτικά.

Bοδινό
H γενικευμένη ανησυχία για τη «Nόσο των Tρελών Aγελάδων» οδήγησε πολλούς καταναλωτές στο βιολογικό βοδινό κρέας, αφού είναι το μόνο που εγγυάται τη διατροφή των ζώων, δίχως παράγωγα αίματος, οστών κ.ά.
Kοτόπουλο και αυγά
Συνήθως, τα πουλερικά βιολογικής πτηνοτροφίας είναι και ελευθέρας βοσκής και ζουν για τουλάχιστον 80 ημέρες, μεγαλώνοντας με κανονικούς ρυθμούς, ενώ τα περισσότερα κοτόπουλα μη βιολογικής πτηνοτροφίας δεν ζουν πάνω από 40 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, το κρέας τους είναι πιο λιπαρό, λιγότερο γευστικό και επιβαρημένο με αντιβιοτικά και ορμόνες. Eίναι εύλογο ότι και η ποιότητα των αυγών επηρεάζεται άμεσα από τις κότες που τα παράγουν, επομένως, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά αυγά.


http://koitamama.com/2011/03/organika-proionta-ta-protimame/


Παντελέων Βασιλιάννα
Διατροφολόγος -Διαιτολόγος
v_panteleon@yahoo.gr
6979 745 030



http://koitamama.com/2011/03/organika-proionta-ta-protimame/

http://koitamama.com/2011/03/organika-proionta-ta-protimame/